DELA

Vårdöpolitikerna eniga: Nya kommundirektören får tillträda

Samtliga politiker i Vårdö är eniga. Nyrekryterade Andreas Johansson får sitta kvar som kommundirektör trots sin högerextrema bakgrund.

I går höll Vårdös ledande politiker ett möte tillsammans med Vårdös nya kommundirektör i Vårdö skola. När det två timmar långa mötet var över var samtliga Vårdöpolitiker eniga: Andreas Johansson får sitta kvar.

– Vi är enhälligt för att vi vidhåller vårt tidigare beslut. Andreas tillträder i början av september, sade kommunfullmäktiges ordförande Anders Englund (C).

Kommunstyrelsens ordförande Jarl Danielsson är inne på samma linje.

– Jag tycker att han gett en mycket bra redogörelse och är naturligtvis väldigt trött av mediedrevet. Jag tycker att det är väldigt synd att det har blivit en sådan uppståndelse kring den här grejen.

Samtliga Vårdöpolitiker från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, förutom Kaj-Gunnar Sjölund var på plats.

Några Vårdöbor eller journalister fick inte närvara vid mötet med motiveringen att mötet är inofficiellt. Ett tiotal Vårdöbor hade samlats utanför skolan men fick inte, trots att de bad om det, närvara på mötet.

Vad har ni pratat om under mötet, Andreas Johansson?
– Jag har redogjort för hur det kom sig att jag hamnade i sådana här grupperingar och att jag inte har något samröre med de här grupperingarna i dag. Jag uppmanade också ledamöterna att ställa frågor utgående från de nya fakta som kom upp på bordet. Jag tror att ledamöterna har fått en rättvis bild av mig, säger Andreas Johansson direkt efter mötet.

Ett av politikernas krav var att du skulle ta avstånd från ideologin. Har du gjort det?
– Jag tyckte att jag var väldigt tydlig med det redan under de första intervjuerna med Nya Åland, Ålandstidningen och Ålands radio. Men det korta svaret är ja.

Vad tar du avstånd ifrån?
– Det är omöjligt att på ett bräde säga vad man tar avstånd från. Men om det är något specifikt man undrar över är man välkomna att ställa frågan.

Ångrar du dig?
– Det sade jag också att jag gjorde. Jag förstår att det är negativt att ha en sådan här bakgrund när man ska jobba som kommundirektör.

Gör du en offentlig avbön?
– Jo, det kan man nog säga att jag gör.

Hur ska du vinna Vårdöbornas förtroende?
– Får jag en chans att träffa Vårdöborna kommer det att göra mycket.

Vill du fortfarande bli kommundirektör?
–Ja, jag ska inte sticka under stol med att det här har påverkat mig väldigt mycket. Eftersom jag inte längre har något engagemang och det tillhör mitt förflutna tycker jag att det är jobbigt. Men min bild av kommunen är fortfarande att det verkar vara en bra kommun att bo i.

Vilken signal ger det att Vårdö anställer en kommundirektör som var talesperson för den högerextrema organisationen Nordisk ungdom för två år sedan, Anders Englund?
– Vi sänder ut en jättebra signal. Här bevisar vi att vi kan ta vara på alla människor i Vårdö kommun. Vi är kanske de enda i Norden som gör det men då är vi bäst på det.

Är det inte en principfråga vilken signal man sänder ut, Jarl Danielsson?
– Norberg (kommunen i Sverige där Johansson för tillfället jobbar red. anm.) vill ha kvar honom som kommunsekreterare. Vad sänder det ut för signal?

Men nu pratar vi om Vårdö och kommundirektören leder kommunen.
–  Vårdö är ute efter att få en bra person som ska sköta administrationen. Att kommundirektören leder kommunen är en sanning med modifikation. Riktlinjerna för en kommun, både ekonomiska, politiska och sociala är politikernas sak, säger Danielsson.

Skulle Andreas Johansson fått jobbet om han hade varit öppen med sin bakgrund från början?
– Det kan jag inte uttala mig om. Jag har anställt många människor i mina dagar: höga chefer, låga chefer, inklusive chefredaktör. Det är ingen av dem som har kommit med en lista över fanstyg de har gjort i sina tidigare liv, säger Jarl Danielsson.

Är det här en signal om att det lönar sig att hålla tyst om sin bakgrund?
– Det gör alla som jag har anställt, ingen plockar fram något negativt. Vi ställde aldrig den frågan för man får inte diskriminera på grund av politiska åsikter.

Själv konstaterar Andreas Johansson att han, med facit på handen, borde ha varit öppen med sin bakgrund.

– Jag borde ha varit öppen. Men samtidigt sänder det här ut en signal om att man kan förlåta och gå vidare i livet.
Andreas Englund tycker att debatten kring Vårdös rekrytering har varit bra.

– Nu ser man vad folk har för åsikter. En del har spillt sitt liv åt att sätta käppar i hjulet för andra som försöker få samhället att fungera. Det är många som inte ser helheten och det är beklämmande, säger Englund och syftar på insändarskribenter i tidningarna.

Annica Lindström
annica.lindstrom@nyan.ax
tfn 528 455