DELA
Foto: Ida K Jansson

Var försiktig med fyrverkerier i hård vind

Om det blåser mer än 14 meter i sekunden anser professionella pyrotekniker att det inte längre är säkert att avfyra fyrverkeripjäser. Branschorganisationen tycker att också konsumenter ska följa vindbegränsningen.
Till nyåret utlovas hårda vindbyar längs kustområdet och ute till havs. Meteorologiska institutet varnar för vindpustar på över 15 meter i sekunden på land.

Samfundet för fyrverkerikonstens befrämjande påpekar att det kan vara farligt att skjuta fyrverkeripjäser i så här hård vind. Professionella pyrotekniker avstår av säkerhetsskäl från att avfyra fyrverkeripjäser om vinden överskrider 14 meter per sekund.

– Eftersom det finns en regel i Finland så tycker jag att också privatpersoner ska följa den här säkerhetsbestämmelsen, säger Uffe Cederqvist, ordförande för Samfundet för fyrverkerikonstens befrämjande.

Vindbegränsningen gäller pyrotekniker både i Finland och internationellt. Begränsningen gäller inte konsumenter, men också småpjäser påverkas av vinden. Vinden knycker helt enkelt tag i fyrverkeripjäsen.

– Personligen skulle jag aldrig våga skjuta fyrverkerier i hård vind. En klok konsument låter bli att skjuta fyrverkerier om vinden blir för hård.

Fyrverkeripjäser håller i flera år.

De fyrverkeripjäser som blir oanvända är inte bortkastade pengar. Du får förvara fyrverkerier hemma, så länge som du ser till så att inget barn kommer åt dem. Det allra bästa är att ha fyrverkerierna i ett vapenskåp.

SPT