DELA
Foto: Maria Palme<07_Bildrubrik>LOCKET PÅ Gårdagens våldtäktsrättegång inleddes med en diskussion om huvudförhandlingen skulle vara offentlig eller inte.

Våldtäktsmål bakom stängda dörrar

En man åtalades för våldtäkt i tingsrätten i går.

Målsäganden är en ung man.
Den unga mannens biträde, juristen Trond Hornseth, yrkade på en omfattande sekretess i målet för sin huvudmans räkning – att identiteten inte framgår ur handlingar, att huvudförhandlingen hålls bakom stängda dörrar, att alla handlingar och bandupptagningar ska vara sekretessbelagda i 60 år och att inte heller tingsrättens avgörande ska offentliggöras eftersom målet handlar om känsiga uppgifter av privt natur.

Åklagaren Anna Suksi hade inga invändningar mot yrkandet i just det här fallet även om hon sa sig i allmänhet vara för att så mycket som möjligt ska vara offentligt.

Däremot yrkade den åtalade och hans biträde Lena Laitinen på offentlig rättegång.

– Det här är inget märkvärdigt. Dessutom har motparten redan spridit information vitt och brett och orsakat enorm skada för min huvudman. Därför är det högst väsentligt med offentlighet, sa hon.

Hon motsatte sig också att målsäganden ville ha domstolens tillåtelse att ha en äldre släkting som stödperson under rättegången.

Domstolens beslut blev att släktingen trots det kunde utses till stödperson och att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar, men huruvida domen blir offentlig i någon form återstår att se.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!