DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>ANSVAR Rederierna arbetar ständigt för att skapa en tryggare miljö på sina fartyg. Åldersgräns på kryssningar är ett av sätten. Viking Line har 21 års åldersgräns och Birka Cruisers har 23 års åldersgräns. Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line påpekar även att mängden brott som sker är liten i förhållande till antalet resenärer som reser med fartygen varje år. -Förra året registrerade Stockholmspolisen 11 våldsbrott på våra fartyg. Då hade vi 6,5 miljoner resenärer, säger hon.

Våldtäkter påverkar alla rederier

Våldtäkter på kryssningsfärjorna är en gemensam angelägenhet för rederierna.

– Det är tragiska händelser som kan påverka hela branschen negativt, säger Marie Malmros, pressansvarig på Birka Cruises.
Den senaste tiden har rubriker kring misstänkta våldtäkter på kryssningsfartyg synts överallt i media. I fredags dömdes tre män till fängelse för en våldtäkt på ett kryssningsfartyg och så sent som igår rapporterades det om att en anmälan om misstänkt våldtäkt kommit in efter en oredig studentkryssning. Händelserna är beklagliga säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

– I mediabruset är det svårt för läsarna att hålla isär de olika rederierna. Vi påverkas alla av de här rapporterna, säger hon.

Gemensamma satsningar har gjorts för att göra kryssningsmiljön tryggare för både resenärer och personal.

2010 inleddes ett tvåårigt EU-projekt med syfte att göra kryssningsresorna säkrare och underlätta samarbetet mellan myndigheter och rederier vid eventuella brott. Projektet gick under namnet ”Safe Baltic Cruises” och enligt projektledare Olof Bratthall.Den senaste tidens svarta rubriker är ingenting som förvånar honom och han menar att det ligger på rederiernas ansvar att fortsätta arbeta internt för en säkrare miljö.

Läs i dagens papperstidningen eller e-nyan.