DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vaknade med mannen ovanpå sig

Villkorligt fängelse i ett år och två månader för våldtäkt.

Det är det straff åklagaren yrkar på efter gårdagens rättegång som var offentlig mot den misstänktes vilja.
Det var den 8 augusti i fjol som den misstänkta våldtäkten inträffade i den unga kvinnans lägenhet i Mariehamn. Hon hade nyligen separerat från sin sambo och hade kontakt med hans arbetskamrat, en 20 år äldre man, för att höra hur det gick för hennes ex efter separationen.

Också den äldre mannen hade nyligen separerat och de stöttade varandra i processen, kom det fram under rättegången.

Just den här dagen skickade kvinnan ett sms till mannen för att höra hur det gick. Hon jobbade och sa nej till att följa med mannen och hans kompis ut på kvällen, en lördagskväll. Hon skulle jobba tidigt följande morgon.

Mannen skickade en massa sms under natten när hon sov. När hunden ville ut vid halv fyra märkte hon det, läste det senaste och såg att mannen ville sova över efter sin krogkväll eftersom han bor i en annan kommun. Hon svarade att det var okej och gjorde det klart för mannen att han skulle sova på soffan, något som han gjort också tidigare.

I polisförhöret och i tingsrätten berättade hon att mannen tjatat om att få sova bredvid henne i sängen och att hon sagt ja för att behövde sova och inte orkade stå på sig. Fortfarande var det helt klart att de bara skulle sova.

Kvinnan somnade på sida vänd från mannen och sov djupt. När hennes väckarklocka ringde vaknade hon och märkte att mannen låg mellan hennes ben, att han hade sina fingrar inne i henne och utförde oralsex på henne. Hon sprättade upp ur sängen så fort hon kunde och skrek ”vad håller du på med” till honom, tog telefonen med och rusade ut gråtande.

– Han kom ut och ville dra ett streck över det som hänt och ville skaka hand med mig. Jag ringde polisen, berättade kvinnan i rätten.

– Som jag uppfattade det var det okej att gå hela vägen när jag fick lägga mig i hennes säng. Sova, smeka och sen gå vidare. Hon sa inte nej, gå bort eller stopp i något skede tills hon vaknade av väckarklockan, svarade mannen som berättade att han inte fått erektion på grund av sin berusning.

Han sa sig inte ha uppfattat att hon somnat trots att hon inte gav något gensvar.

Åklagaren konstaterade i sin slutplädering att åtalet enligt honom är styrkt och att kvinnan inte gett sitt medgivande.

– Det här är ett skolboksexempel. Mannen har utnyttjat situationen när kvinnan har sovit djupt. Jag yrkar på ett villkorligt fängelsestraff på ett år och två månader.

Mannens biträde Trond Hornseth yrkade på att åtalet förkastas.

– Man behöver inte fråga om allt, så fungerar inte sexuellt umgänge mellan två vuxna personer. Så djupt kan ingen sova att man inte vaknar när en nästan hundra kilo tung man lägger sig på en och gnuggar sig mot en, det är osannolikt att hon inte vaknat i det skedet.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!