DELA

Vaccinering av vårdpersonal inleds i mellandagarna

De första 10 000 vaccindoserna som når Finland går till vårdpersonal. Näst i tur står 70-plussare, därefter riskgrupper, sen övriga befolkningen. Bland annat detta framkom på SMH:s och THL:s presskonfrens om coronaläget.
Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) höll igår presskonferens om coronaläget. Omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) inledde och sa att Pfizers och Biontechs vaccin nu är godkänt.

– Vaccinet är avsett för personer för över 16 år. Hela Finlands befolkning får vaccinet, det är frivilligt. Men det dröjer innan vi har ett fullgott skydd i samhället.

Enligt Krista är det bara fyra sjukvårdsdistrikt som har coronaläget under kontroll.

– Också på Åland förvärras läget. Jag hoppas de goda nyheterna om ett vaccin får oss att orka också över jul. Det beror på var och en hur vi stoppar spridningen.

Tryggt

Kanslichef Kirsi Varhila från SHM sa att Finland har avtal om 18,5 miljoner doser.

– Det räcker till 9 miljoner vaccinationer. Det är tryggt att vaccinera sig.

Vaccinationerna inleds den 27-28 december. Den första leveransen omfattar 10 000 doser.

– De används inom universitetssjukhusen, av logistiska skäl. Först vaccineras vårdpersonal, sedan personer över 70 år, och därefter riskgrupper. Sist vaccineras den övriga befolkningen, sa Varhila.

Marjo-Riitta Helle från Fimea presenterade basfakta om vaccinet.

– Det är avsett för personer över 16-år, och lämpar sig för riskgrupper som exempelvis astmatiker, diabetiker och hjärt- och kärlsjuka. Bieffekterna är små. För de flesta är symptomen svaga och snabbt övergående, lite feber, kanske huvud- och muskelvärk. Men en varning: OM man vet att man är allergisk för någon komponent i vaccinet bör det inte tas. Två doser behövs.

Mutation

Taneli Puumalainen från THL sa att viruset fortfarande sprider sig snabbt på norra halvklotet.

– Finlands klarar sig bra jämfört med övriga Europa, och särskilt jämfört med Sverige och Ryssland. Incidensen ligger i Finland nu kring 90 fall per 100 000 invånare per två veckor, sa Puumalainen.

Han berättade vidare att Finland noterat 303 nya fall av coronasmitta det senaste dygnet. R-talet ligger kring 1,0. 273 personer får sjukhusvård, varav 28 intensivvårdas. Totalt 506 personer har avlidit i covid-19 i Finland sedan pandemin började. 2,3 miljoner test har gjorts.

– Nu under de senaste veckorna verkar det vara fler äldre som insjuknar. 2 procent av alla test som tas är positiva, något färre än tidigare, sa Puumalainen.

– Incidensen har minskat på många håll i landet, vilket är glädjande. Men på Åland ökar fallen, och också i Österbotten, särskilt i Korsholm.

Jämn belastning

Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki från SHM har belastningen på sjukhusens intensivvårdsavdelningar inte ökat så mycket som befarat. Likväl ökar antalet intensivvårdspatienter.

– Det beror på att smittfallen blir fler. Vi har fortfarande för många fall av smitta, och vi måste få ner dem, sa Voipio-Pulkki.

Professor Olli Vapalahti från Helsingfors universitet berättade om virusets genetik och och om den mutation som först observerades i Storbritannien den 20 september.

– Den brittiska mutationen smittar lättare, men det finns inga indikationer på att viruset skulle vara farligare eller att vaccinet inte skulle kunna bita på det. För Finlands del ser vi inga mutationer i dagens läge i det test som tagits, men forskningen fortsätter, sa Vapalahti.

10 000 doser

Helsingin Sanomat frågade om vaccinleveranserna och hur stora de är.

– Som det nu ser ut består den första leveransen av 10 000 doser, men efter det fortsätter leveranserna varje vecka. Vi hoppas förstås att produktionen försnabbas, sa Taneli Puumalainen.

Vad gäller vaccinationsordningen så vaccineras först vårdpersonal, sedan personal på äldreboenden, sedan äldre och riskgrupper.

– Medicinska orsaker ligger bakom besluten om turordningen, det är tradition i Finland vad gäller vaccineringsprogram, sa Krista Kiuru.

STT frågade om det spelar någon roll vilket vaccin man får. Enligt Marja-Riitta Helle spelar det ingen större roll.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp