DELA

Utrota rådjur löser inte fästingproblem

Det finns inget samband mellan rådjursstammen och mängden fästingar med TBE och borrelia, säger Dag Nyman, professor i medicin.
I en insändare i Åbo Underrättelser 13 juni i år föreslår Åbo Akademi-docenten Margaretha Gustafsson att rådjuren på Åland utrotas. Där hänvisar hon till den svenske forskaren Thomas Jaensens uppgifter om att ett rådjur kan bära på 2000 fullvuxna fästingar per sommar.

Dag Nyman, professor i medicin, är starkt kritisk till förslaget.

– Rådjurens roll i smittospridningen är väldigt överdriven. Rådjursblod kan inte bära på borrelia, deras blod har ett inbyggt system som tar kål på bakterien också i fästingen. Samma sak gäller alla hjortdjur, hästar och kor.

Gustafsson föreslog redan sommaren 2014 att man på Åland skulle behandla rådjur med giftet permetin med hjälp av speciella foderautomater. Detta för att minska fästingbeståndet och minska spridningen av borrelia. Hon föreslog samma år att rävjakt skulle förbjudas i syfte att minska sorkpopulationen.

– Vansinniga förslag, säger Nyman. Permetin är ett starkt gift som är farligt även för människor. Vi vet inte vad det skulle kunna ha för konsekvenser att sprida giftet. Jag förstår inte hur Margaretha Gustafsson resonerar. Det kan bara hon svara på, tillägger han.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!