DELA
Foto: Jonas Edsvik

Typografiskt flygande beckasiner

Texter behöver inte vara bara svart på vitt. Det visar Edward Johansson i sin typografiska utställning på Galleriet i Mariehamn.
I en samling välvalda ord från berömda och mindre berömda personer, filosofer, vänner och låtskrivare visar Eward Johansson att text inte behöver vara svart och papper inte behöver vara vitt. Den typografiska utställningen i boktryck visar att text också kan vara svart på svart eller rosa på vitt.

Utställningens namn Flygande beckasiner kommer från uttrycket ”Flygande Bäckasiner söka hwila på mjuka tuvor”. Uttrycket är ett så kallat pangram, där så gott som alla svenskans bokstäver förekommer, endast Q, X och Z saknas.

– Pangram är något man använder inom typografin för att få se hur alla bokstäver ser ut i ett visst typsnitt – istället för att knappa in ”abcdef”, som blir tradigt och som inte visar hur ordens form struktureras av typsnittets karaktär. Så jag tänkte att det passade till utställningen som är helt baserad kring bokstavsformer.

Här finns designern Linda Karlssons uttryck Carpe Diadem, blandad med Shakespearecitat och ord av författaren Asami Murakami och några citat av Edward Johansson själv.

Alla grafiska tryck är till salu och finns i en upplaga på 10-12 exemplar.

– Mitt främsta mål är inte att producera tryckmaterial utan att förmedla upplevelser.