DELA
Foto: Joakim Holmström

Turkiet stöder finskt och svenskt Natomedlemskap

President Sauli Niinistö träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i flera timmar under tisdagen. Förhandlingarna ledde till att Turkiet säger ja till ett finskt och svenskt Natomedlemskap.

Under tisdagen samlades natoländerna till ett toppmöte i Madrid. Efter tre timmar långa förhandlingar mellan President Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kom beskedet. Turkiet stöder ett finskt och svensk natomedlemskap.

Det bekräftar den finländska presidentens kansli i ett uttalande. Sauli Niinistö skriver att Finland, Sverige och Turkiet förbinder sig till att ge sina fulla stöd åt varandra i fråga om säkerhetshot som riktas mot de tre länderna. Niinistö lyfter också fram de terrorismhot Turkiet lyft fram och säger att Finland tar arbetet mot terrorism på allvar.

– Under de senaste veckorna har Turkiet lyft fram sina bekymmer om terrorhot. Finland har hela tiden tagit de här bekymren på allvar. Finland fördömer terrorism i alla dess former. Som Natomedlem förbinder sig Finland fullt ut att följa de protokoll och den politik som rör terrorismbekämpning, skriver Niinistö.

Samtalen avslutades vid niotiden på tisdagskvällen. Ledarna kom ut och undertecknade ett trepartsdokument som väntas svara på Turkiets farhågor när det gäller terrorism och vapenexport.

Här är president Sauli Niinistös uttalande i sin helhet:

I dag i Madrid, innan Natomötet inleddes, hade vi ett ingående möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Magdalena Andersson med stöd av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Som ett resultat av detta möte undertecknade våra utrikesministrar ett samförståndsavtal mellan våra länder. Avtalet bekräftar att Turkiet vid toppmötet i Madrid denna vecka kommer att stödja att Finland och Sverige kallas till medlemmar i Nato. De konkreta stegen för vår anslutning till Nato kommer att överenskommas mellan de Natoallierade under de kommande två dagarna, men beslutet är nu nära förestående.

Vårt samförståndsavtal understryker att Finland, Sverige och Turkiet åtar sig att ge varandra sitt fulla stöd mot varandras säkerhetshot. När vi blir Natoallierade kommer detta engagemang att stärkas ytterligare.

Under de senaste veckorna har Turkiet uttryckt sin oro över terrorhot. Finland har hela tiden tagit denna oro på allvar. Finland fördömer terrorism i alla dess former. Som Natomedlem förbinder sig Finland fullt ut till Natos dokument och politik i kampen mot terrorismen.

När vi tillsammans utvecklar kampen mot terrorism och vapenexport och vårt samarbete i fråga om utlämningar kommer Finland naturligtvis även framöver att följa sin nationella lagstiftning.

Det gläder mig att detta skede på Finlands väg mot ett medlemskap i Nato har avslutats. Jag ser nu fram emot givande diskussioner om Finlands roll i Nato med våra blivande allierade här i Madrid.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp