DELA
Foto: Jonas Edsvik

Färjproblem försvårar sophantering på Enklinge

Tekniskt problem och lågt vattenstånd gör att tunga fordon inte kan transporteras mellan Kumlinge och Enklinge just nu. Det skapar problem med bland annat sophanteringen. – En och samma resa med sopbilen förlängs nu med elva timmar, säger Mikael Larsson, vd för transportföretaget Miro.

Sedan i måndags kan skärgårdsfärjan Tuuli inte transportera tunga fordon mellan Enklinge och Kumlinge. Enligt ett meddelande på Ålandstrafikens hemsida beror det på ”tekniskt fel i kombination med lågt vattenstånd”. Maxvikten som kan lastas just nu är cirka tio ton.

Det här skapar problem för transporter med till exempel lastbil till och från Enklinge. För transportföretaget Miro, som hämtar sopor därifrån, blir arbetsresan nu betydligt längre.

– Nu får vi ta andra färjor dit, som går bara var sjätte timme ungefär. Kortaste fördröjningen på en resa i norra skärgården är elva timmar, berättar Mikael Larsson, vd för transportföretaget Miro.

”Det fungerar inte”

Hela problemet uppstod efter landskapsregeringens senaste upphandling av färjor för Enklingelinjen. I vanliga fall är det Östern som trafikerar mellan Enklinge och Kumlinge, vilken har kapacitet att transportera tunga fordon. Sommartid under högsäsong är det Tuuli som ska köra på linjen, enligt upphandlingen. Tuuli är en större färja än Östern, men passar inte ihop med land-klaffen vid lågvatten.

– Det borde ha upphandlats en färja som passar till landklaffen, eller ha en landklaff som passar till färjan. Skulle det ha varit ett haveri, det förstår vi, men det här är en planeringsmiss. Det fungerar helt enkelt inte, säger Larsson.

Oro inför midsommar

Situationen uppskattas pågå till och med onsdag den 23 juni, står det på Ålandstrafikens hemsida. Hittills har det gått att hämta sopor därifrån, men inför midsommar finns det en oro, om situationen förlängs.

– Fram tills nu har vi lyckats få plats på Alfågeln eller Ejdern, men det är inte säkert nu när midsommar kommer. Vi får bara hoppas att vi får plats på en redan full färja, säger Larsson.

Ökade kostnader för Kumlinge

Kumlinges kommundirektör, Niklas Oriander, säger att så här kan det inte se ut. Utöver sophanteringen påverkas även varuleveranser och andra tunga transporter till Enklinge.

– Genom det här med sophanteringen uppstår det nu mer kostnader för kommunen, som behöver hitta på ett eget system. De kostnaderna hoppas vi att landskapet kan ersätta oss för, säger Oriander.

Han säger också att Östen borde kunna ersätta Tuuli i brådskande fall.

– Det här med sophanteringen kan nästan anses vara brådskande, säger Oriander.

Kommunstyrelsen i Kumlinge tog upp frågan under sitt möte på torsdagskvällen.

– Vi undrar hur landskapet ska se till att sånt här inte uppstår, säger han.

Minister: ”Möte på måndag”

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) säger att det handlar om ett tekniskt fel, men han kan inte ge några mer specifika detaljer kring det. Han hänvisar till tjänsteman Sten Schauman, upphandlare på Transportbyrån. Dock är han ledig och inte anträffbar när Nyan försöker nå honom.

– Vi har däremot redan bokat in ett möte på måndag för att diskutera den här frågan, säger Wikström och fortsätter:

– Det är det här avtalet som vi har nu och som gäller. Då är det Tuuli som ska trafikera där på sommaren. Självklart beklagar vi den här situationen som har inträffat.

Sundqvist Investments Oy Ab har avtal med landskapsregeringen för trafik på linjen under tre års tid, med option för ett fjärde år. Trafiken startade i deras regi den 1 oktober 2020.
Östern trafikerar september-april och Tuuli trafikerar maj-augusti (högsäsong).
Entreprenören har skyldighet att hålla en reservfärja.
Ansgar Ab, som deltog i upphandlingen, besvärade sig till Marknadsdomstolen över att anta Sundqvists anbud. Därför är avtalet temporärt medan det behandlas där.
Källa: Ålands landskapsregering, www.regeringen.ax

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp