DELA
Foto: Jonas Edsvik

Paf-pengar för biogas-projektering

Bara några dagar efter att Svinryggens Deponi ab lämnade in ansökan beviljade finansminister Mats Perämaa begärda 48 000 euro av Paf-medel för projektering av den biogasanläggning som bolaget planerar.
Också Svinryggens Deponis vd Jesper Svanfelt är förvånad över den snabba beslutsgången.

– Jag hörde om det först på torsdagen, berättar han.

Redan för drygt två veckor sedan berättade Nya Åland att kommunägda Svinryggens Deponi ab, låg i startgroparna inför att lämna in ansökan till landskapsregeringen om pengar för att kunna dra i gång projekteringsarbetet för den planerade biogasanläggningen på bolagets område i Jomala Ödanböle.

Då hade Jesper Svanfelt haft flera möten med företrädare för landskapsregeringen för att beskriva planerna på en anläggning som ska omvandla bioavfall från hushåll samt slakt- och fiskavfall till biogas som i huvudsak ska förädlas till fordonsbränsle. Rötresten ska enligt planerna omvandlas till jordbruksgödsel.

Hur långt kommer ni med 48 000 euro?

– Förhoppningsvis räcker pengarna till allt vi behöver göra. Jag tror att den största delen går till konsultkostnader för den tekniska biten. En del går också till att ta fram ritningar och annat material. Målet är att vi ska kunna inleda bygget 2020.

Läs mer i fredagens Nya Åland!