DELA
Foto: Jonas Edsvik
KRITISK Ålands Näringslivs vd Anders Ekström är kritisk mot politikerna som är ovilliga att förklara motivet bakom striden för egen beskattningsrätt.

Tummen ner från näringslivet

Varför strider politikerna för egen beskattning för Åland? Vad blir bättre med ett sådant system?

Den frågan ställer sig Ålands Näringslivs vd Anders Ekström – men hittills har inget svar kommit från politikerhåll.
För drygt en månad sedan överlämnade Ålandskommittén ett två kilo tungt förslag till ny självstyrelselag till regeringen i Helsingfors. Debatten på Åland om innehållet har hittills varit lam – och det beror nog inte enbart på sommarstiltjen och semestrarna utan också på att innehållet är mångfacetterat och krångligt.

I fredags berättade Nya Åland att det åländska önskemålet att överta beskattningsbehörigheten – i första hand inkomstbeskattningen – har varit den stora stridsfrågan som delat den parlamentariskt tillsatta Ålandskommittén och som inte gav det resultat som de åländska ledamöterna hade velat.

Men är politikernas önskemål om skattebehörighet förankrat i den åländska verkligheten eller är det framför allt en symbolfråga för självstyrelsen?

Anders Ekström, vd för intresseorganisationen Ålands Näringsliv, tvekar inte när han svarar.

– Det är en symbolfråga, helt klart.

Han berättar att både han, som suttit fyra år på chefsstolen, och hans företrädare har funderat på beskattningsöverföringen många gånger – och alltid landat i samma frågor.

– Jag har svårt att förstå varför Åland skulle ha egen beskattning. Frågetecknen är många.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!