DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>HÅRT ARBETE Både i år och nästa år – och kanske också de följande två åren – gäller det för ÅHS att se över kostnaderna. 2016 och 2017 ska ÅHS spara in totalt 2,65 miljoner euro.

Tuffa sparkrav väntar för ÅHS

ÅHS ska spara 650.000 euro i år.

Men nästa år möter sjukvårdsorganisationen en mycket större utmaning. 2017 ska ytterligare 2 miljoner euro sparas in.
Inför fredagens möte i ÅHS-styrelsen fick ledamöterna information av finansminister Mats Perämaa (Lib) om vilka budgetföreskrifter som gäller för 2017.

I år ska ÅHS spara 650 000 euro och nästa år ytterligare 2 miljoner.

– Det här är ÅHS del av landskapsregeringens arbete med att täcka det hållbarhetsgap på 20 miljoner som uppstått, säger Mats Perämaa.

Totalt ska landskapet spara 1,5 miljoner euro i år och ytterligare 6–7 miljoner 2017. Det är mycket pengar men det behövs enligt finansministern för att komma till rätta med hållbarhetsgapet – som också kallas för strukturellt underskott – på lite längre sikt, något som landskapsregeringen har som mål.

Delmålen är fyra och Mats Perämaa hoppas att landskapsregeringen når åtminstone de tre första under mandatperioden. Delmålen är att stoppa underskottsökningen, att intäkterna ska täcka driften, att intäkterna ska täcka avskrivningarna och att börja titta på uttagsnivåerna i landskapets bolag.

För Mia Hanström (S), avgående ÅHS-styrelseordförande, är årets sparbeting på 650 000 euro inget desto större problem.

– Men för att spara in ytterligare 2 miljoner nästa år krävs helt andra åtgärder.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!