DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tre haverier samtidigt ledde till avloppsläcka

Förra veckan drabbades en av de stora pumpstationerna på avloppsledningen till staden, den i Jomala Prästgårdenby, av flera missöden som ledde till att mycket avloppsvatten rann ut i ett dike och vidare till Lumparn.
Jordbrukare i Jomala Överby la i helgen märke till att vattnet i utfallsdiket i Överby var mörkbrunt, grumligt och luktade illa. Dikesvattnet används i normala fall till bevattning av potatis- och lökodlingar intill.

Orsaken visade sig vara ett haveri i Jomalas största pumpstation på avloppsledningen från norra Åland, stationen på Sundblomsvägen i Prästgårdenby, som inträffade onsdagen den 6 och torsdagen den 7 juni.

Båda pumparna i pumpstationen stannade på onsdagsmorgonen klockan 8 på grund av att bultar som fäster pumparna i pumphuset gick av. Stationen är utrustad med gsm-larm och tekniska chefen Magnus Nordin åkte ut genast.

– Vi var tvungna att brädda avloppsvattnet och ungefär 300 kubikmeter avloppsvatten rann ut i diket, berättar han.

Tack vare reservpumpar fungerade stationen igen strax före klockan 12. Stoppet blev alltså fyra timmar långt.

Dagen efter inträffade nästa missöde när ett rör gick sönder i pumpstationen och avloppsvattnet bräddade igen. Driftstoppet blev den här dagen sex timmar långt. Under tiden genomfördes också en planerad reparation av pumpstationen.

Totalt bräddade cirka 300 kubikmeter orenat avloppsvatten av vilket cirka 250 kubik rann ut i utfallsdiket och vidare till Lumparn. 50 kubikmeter sögs upp av slamsugningsbilar och kördes bort. Både på onsdagen och torsdagen hade Jomala kommun kontakt med Norra Ålands Avloppsvatten för att minska flödet i ledningen.

Orsaken till att pumparna gick sönder är ännu inte klarlagd.

Under onsdagen meddelades ÅMHM om vad som hänt. Myndigheten tog prover på både dikesvattnet och av vattnet vid den privata badstranden i området.