DELA

Toivonens anmälningar nerlagda

Landskapsåklagaren Anna Suksi har lagt ner utredningar där lagtingsledamot Stephan Toivonen anklagar flera personer för ärekränkning.
De anmälda personerna var kansliminister Nina Fellman (S), tidningen Ålands chefredaktör Niklas Lampi, lagtingsledamot Igge Holmberg (S) och Jörgen Pettersson (C). Nu är samtliga utredningar nerlagda av åklagaren.

Den gemensamma faktorn i anmälningarna var att de anmälda personerna kallat Toivonen eller partiet Åländsk demokrati för rasistiskt.

I beslutet konstaterar åklagaren att också provocerande och överdrivna uttryckssätt måste tolereras inom politisk debatt och att politiskt aktiva personer bör ha en högre tolerans vad gäller kritik som riktas mot dem. Åklagaren skriver också att Toivonen uppvisat en inställning som går ut på att favorisera respektive missgynna vissa folkgrupper på basen av deras härkomst. Därför anser åklagaren att de inte kan anses överskrida det som är godtagbart.

Nina Fellman är inte överraskad över domen.

– Åländsk demokrati fyller definitionen av ett rasistiskt parti. Om ett äpple är ett äpple måste man få säga att det är ett äpple, säger Fellman och tillägger Stephan Toivonen måste lära sig att driva politik och inte polisanmäla.