DELA
Foto: Ida Jansson

Toivonen vill flirta med Sannfinländarna

Ska Åländsk demokrati knyta kontakter med andra populister eller inte?

Ja, tycker ordförande Stephan Toivonen, men partiet är inte enigt.
Då Sverigedemokraterna bjöd in Åländsk demokrati till sitt möte i Norrtälje i helgen tackade man ja och skickade iväg Johan Boman, suppleant i lagtinget.

– Många kontakter knöts och ÅLD och SD kommer att träffas igen inom en snar framtid, skriver Stephan Toivonen i ett pressmeddelande.

Enligt honom var intresset för Åländsk demokrati stort och svenskarna ville bland annat veta hur partiet ställer sig till ett framtida samarbete med inte bara SD utan också med Sannfinländarna.

Vad Johan Boman svarade framgår inte i pressmeddelandet och Nya Åland ställer därför samma fråga till Toivonen. det visar sig att partiledare inte alls ställer sig främmande till samarbete.

– Det är alltid bra att ha kontakter.

Varför är Sannfinländarna viktiga?

– Sannfinländarna sitter i regeringen och allt tyder på att de inte värderar Åland speciellt högt. Kanske man kan ändra lite på den inställningen.

Sannfinländare ville för några år sedan skicka alla homosexuella somalier till Åland, du har pläderat för en folkomröstning för att förhindra att bland annat just somalier kommer hit. Hur bygger man ett samarbete på det?

– Ja, Sannfinländarnas inställning är ju definitivt inte vår inställning. Men har man olika åsikter så har man, det är inte det som är problemet. Problemet är att Sannfinländarna sitter i Finlands regering och fattar stora beslut som till exempel stödet till vindkraften utan att någon ålänning pratar med dem.

Läs mer i papperstidningen och i E-Nyan!