DELA
Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli

THL: Läget i landet bättre – men inte riskfritt att lätta restriktionerna

Smittläget i Finland är på väg mot det bättre. Incidensen i hela landet är nu strax över 130 och r-talet är under 1, vilket visar att pandemin är på väg ner. Trots det finns det risker med att lätta restriktionerna för snabbt.

-Vi måste orka följa rekommendationerna ännu ett par månader, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid THL på de finländska myndigheternas veckouppdatering på torsdagsförmiddagen.

I flera regioner i Finland är smittläget på väg mot det bättre, vilket är goda nyheter, men Taneli Puumalainen lyfte upp att THL på torsdagsmorgonen fått vetskap om flera nya fall på Åland, och med tanke på att befolkningen är liten på Åland, kommer man nu se en klar försämring på Åland.

Incidensen i hela landet är alltså över 130. Förra veckan hittades ungefär tusen färre fall än den föregående veckan.

R-talet, alltså hur många en smittad smittar vidare, ligger nu på 0,75-0,9. Det betyder att spridningen är på nedåtgående. Hittills har 862 personer avlidit av covid-19 i Finland. Det är just nu ungefär 2-3 personer som dör varje dag.

Påskens inverkan på smittläget är ännu oklart på grund av inkubationstiden som normalt är på fem dagar.

-Vi kan inte bedöma effekterna av påsken ännu, eftersom man rört sig mer och samlats i högre utsträckning under påsken än under ett normalt veckoslut. Om påsken haft inverkan får vi veta först nästa vecka, säger Taneli Puumalainen.

Antalet smittade äldre minskar, vilket tyder på att vaccinationerna har verkan.

Andelen smittade med virusvarianter, som sprids snabbare, är allt större, framför allt av den brittiska varianten och den finns i hela landet.

-Trots att utvecklingen nu är bra, tack till alla medborgare som följt rekommendationerna, så måste vi orka ännu ett par månader. Det här med tanke på det hot vi sett i Europa och faran med att lätta för mycket på restriktionerna så länge man väntar på vaccinationerna, säger Taneli Puumalainen.

Smittläget i Europa är allvarligt i flera länder, med en negativ utveckling i flera länder. I Tyskland överväger man en ny nedstängning. Läget i Sverige förvärras och Estland har fortsättningsvis ett svårt läge. I Norge är incidensen över 200, alltså sämre än i Finland. I Danmark är läget ungefär som i Finland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp