DELA

Tallinks nya fartyg döps i Åbo

Idag, fredag den 1 juli, döps Tallinkgruppens nya LNG-drivna höghastighetsfartyg Megastar. Dopet hålls vid Åbovarvet och gudmor är Finlands förra president Tarja Halonen.

– Vi är stolta och hedrade över detta. Megastar är ett miljöanpassat fartyg i alla avseenden och därför känns det extra bra att ha före detta presidenten Tarja Halonen som gudmor. Ur ett miljöperspektiv så sänder Megastar en viktig signal till hela branschen, säger vd Janek Staelmeister i ett pressmeddelande.

Den första plåten till fartygets skrov skars ut i början på augusti 2015 och leveransen av fartyget är beräknat till början på 2017.
– Det som är särskilt intressant med vår typ av fartygsbyggande är att vi har krävande kunder som tänjer på gränserna, i detta fall även ur ett miljöperspektiv. Vi är väldigt glada över att vårt senaste LNG-fartyg har tagit form efter ett och ett halvt års arbete med design och produktion, säger Jan Meyer, vd på Meyervarvet i Åbo, i pressmeddelandet.

Megastar är delfinansierat av EU:s program CEF ,Connecting Europe Facility, med 4,8 miljoner euro. Hon blir 212 meter långt och har kapacitet för att transportera 2800 passagerare, lika många som rederiets största kryssningsfartyg Baltic Queen.

Fartyget använder LNG som drivmedel och hon kommer att följa de nya och mer strikta utsläppsbestämmelser som uppförts för ECA-området, Östersjön inräknat.

Anna Björkroos