DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MEDIS Landskapsregeringens utbildningsbyrå hade räknat med att kunna använda det befintliga avtalet med Medis, men det krävdes en ny upphandling.

Svenskaundervisning för flyktingar dröjer

Svenskaundervisningen för kvotflyktingarna har fortfarande inte kommit i gång.
Den 18 juni 2015 fattade Mariehamn det formella beslutet om att staden ska ta emot 20 kvotflyktingar. Först ett halvt år senare blev landskapets upphandling av språkundervisningen klar. Den slog fast att Medis ska arrangera undervisningen.

– Starten har förskjutits. Vi fick beskedet om att det är Medis som ska arrangera utbildningen strax, säger Medis rektor Leena Raitanen.

Ansvaret för landskapets upphandling ligger på utbildningsbyrån.

Varför blev upphandlingen klar i december, byråchef Elisabeth Storfors?

– Det finns flera orsaker till att upphandlingen av undervisningen fördröjdes. En av orsakerna var att vi utgick ifrån att vi kunde använda befintligt avtal med Medis. I höstas visade det sig att vi inte kunde det utan vi behövde gå ut med en ny upphandling. Det normala Svenska för invandrare-avtalet gick inte att använda i samband med kvotflyktingarnas undervisning, säger Storfors.

Upphandlingen blev klar strax innan jul och den 11 januari lade Medis ut en rekryteringsannons där de efterlyste en person som skall undervisa vuxna kvotflyktingar. Den sista ansökningsdagen för uppdraget var den 22 januari.

I dagsläget är det inte officiellt vem som får tjänsten men enligt Raitanen lutar det mot att åländska krafter har hand om undervisningen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!