DELA
Foto: Stefan Öhberg

Svenska TV4: Viking Lines fartyg körs på rysk olja

Viking Line har flera fartyg som fortfarande körs helt eller delvis på rysk olja, efter fyra månaders krig. Det berättar svenska TV4 Nyheterna på sin hemsida. Rederiets tekniska direktör Ulf Hagström säger till TV4 att de har ett bindande avtal med en leverantör som rederiet kör vidare på.

– Det är inte aktuellt att bryta det i nuläget, säger han i ett videoinspelat inslag på TV4:s hemsida.

– Vi har inte diskuterat det överhuvudtaget.

På en fråga från TV4:s reporter varför inte –  ”det är ju pengar som går till ryskt krigsmaskineri?” – så upprepar han att rederiet inte har diskuterat det.

– Vi har ett avtal och det rullar på, säger han.

TV4 Nyheterna har granskat de stora färjerederierna i Sverige. Inget annat rederi än Viking Line använder sig av rysk olja, förutom Tallink Silja. Tallink Silja säger till TV4 att de köper en stor andel bränsle från Neste som i sin tur meddelar att de tänker fasa ut all rysk olja till slutet av juli.

På en fråga från Nya Åland hänvisar Ulf Hagström till Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström och ett kommande pressmeddelande.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp