DELA

Svante G körde i över 30 knop

Svante G skjutsade en läkare till Kökar på tisdagen. På väg tillbaka till Mariehamn gick det fort, enligt personer som varit i kontakt med Nya Åland.

– Om det inte handlade om något räddningsuppdrag så höll Svante G alltför hög fart. Sjöräddningssällskapet borde vara försiktig med sin image och inte i onödan köra så fort genom trånga farleder att det skapar farliga situationer för andra som befinner sig på sjön eller som har sina båtar förtöjda i hamnarna, säger en person som kontaktat Nya Åland.

På sajten marinetraffic.com kan man följa Svante G:s färd från Kökar till mariehamn. I den smala farleden norr och Sälsö och Finnö höll fartyget 25,8 respektive 33,1 knop. Genom Embarsund gick det i över 32 knop och syd på Herrö gick det också över 30 knop.

Vid Lembötebergen var farten 34,9 knop, alltså cirka 65 km i timmen och vid Algrundet var hastigheten uppe i 35,5 knop. Efter skylten om max 12 km i timmen, 6,5 knop, höll Svante G hastighetsbegränsningen med god marginal på väg in till Östra hamnen.

Dag Lindholm, verksamhetsledare för Ålands sjöräddningssällskap, måste Svante G köra så fort genom skärgården när man inte är ute på något räddningsuppdrag?

– Det är normal marschfart för fartyget. Toppfarten är 40 knop och vid 32 knop går hon mest ekonomiskt, svarar han.

Borde man inte köra sakta genom smala farleder som norr på Finnö och genom Embarsund?

– Det finns inga hastighetsbegränsningar i farleden och färjorna ger ju också svall. Om man förtöjer en båt vid en farled får man räkna med svall. Vi kör aldrig för fort utanför farlederna men i farlederna håller vi vanlig fart. Om hastigheten ska sänkas måste man sätta hastighetsbegränsning i farlederna.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!