DELA
Foto: Stefan Öhberg

Strypta bilar inte aktuellt på Åland

Låt 15-åringar köra personbilar med hastighetsbegränsning i stället för de osäkra mopedbilarna – det är ett förslag från Kommunikationsministeriet.

På Åland är man tveksam.
Att ta i bruk strypta personbilar i stället för mopedbilar är ett ämne som undersöks som bäst av Kommunikationsministeriet i Finland.

I korthet innebär förslaget att man från och med 15 års ålder skulle få börja köra vanlig personbil med en hastighetsbegränsning på 40 till 60 kilometer i timmen. En strypt personbil skulle vara ett säkrare alternativ än mopedbilen, som har en svagare konstruktion.

Infrastrukturminister Mika Nordberg tycker att det blir intressant att följa med diskussionerna i riket. Han lägger dock fram ett annat alternativ. Enligt EU:s lagstiftning är den undre åldersgränsen 17 år. Det kunde vara en möjlighet för Åland säger Nordberg.

– Personligen tycker jag att man ska ändra åldersgränsen på körkort till 17 år. Då får man börja övningsköra när man är 16, säger han.

Ove Boman på Bomans trafikskola anser att det är en fråga om mognad. Han är tveksam till att låta en 15-åring sätta sig bakom ratten, även om bilens hastighet är begränsad.

– Erfarenheten hos en 15-åring är lika med noll med tanke på halka och mörkerkörning, säger Boman.

Han har också diskuterat frågan med några av sina bilskoleelever. De har inte tyckt att det var en bra idé.

Läs mer i måndagens Nya Åland!