DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>PLANERA OM Idag utgår ÅHS från interna rutiner och arbetsscheman vid planering, utan att också beakta klientens perspektiv, skriver insändarskribenten.

Straffbart att stoppa rasistisk inhoppare?

Var det ett brott att neka Daniel Lampinen, som har öppet rasistiska åsikter, fortsatt inhopp som vårdare inom ÅHS-psykiatrin?

Åklagaren ska nu ta ställning till om ärendet ska avgöras av tingsrätten.
Nya Åland berättade i somras om Daniel Lampinen som flyttat till Åland från Sverige för att, som han själv har sagt, slippa ett mångkulturellt samhälle och konflikten med ÅHS.

Han deklarerade i artikeln att han gör skillnad på en ”nedvärderande analys av vissa folkgrupper”, vilket han säger sig göra, men att det inte betyder att han är fientlig mot individer som tillhör gruppen. Enligt honom är det fullt möjligt att skilja på grupp och individ.

Han hoppade in på ÅHS-psykiatrin och hann jobba fyra dagar när hans chef sa stopp på grund av Lampinens öppet rasistiska åsikter. Lampinen ansåg att han utsatts för diskriminering och gjorde en polisanmälan.

Förundersökningen är nu klar och förra veckan överlämnades ärendet till åklagaren för åtalsprövning. Rubriken är diskriminering i arbetslivet.

Therese Åsgård, personalchef på ÅHS, är förvånad över att polisen sänt ärendet vidare.

– Jag hade svårt att tro det innan. Jag har inte sett rubriken och har inte varit involverad i praktiken, säger hon om själva ärendet.

Hon konstaterar att det inte handlar om något vanligt rekryteringsärende.

– ÅHS har inte haft någon tjänst ledig och personen har inte formellt sökt någon tjänst. Det finns inget formellt myndighetsbeslut om att han inte har fått en tjänst.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!