DELA
Foto: Stefan Öhberg

Storsatsning på film i Team Åland

Nio olika satsningar får dela på pengarna inom utvecklingsprojektet Team Åland.

Mest pengar går till Film på Åland.
Landskapsregeringens projekt Team Åland sjösattes i december 2014 med 200 000 i potten. Efter en kreativ verkstad i januari som lockade hela 150 personer stod det klart att idéerna för att utveckla Åland var många och när tiden för inlämnade förslag gick ut den sista februari hade 65 bidrag lämnats in.

I juni beviljade lagtinget ytterligare 1 000 000 euro till projektet och i tisdags klubbade näringsminister Fredrik Karlström vilka av projekten som ska beviljas stöd.

Totalt har 950 000 euro fördelats på nio projekt och de enskilt största satsningarna har bägge med kommunikation att göra. 250 000 euro går till satsningen Film på Åland, där det första steget blir att utveckla ett produktions- och resurscenter som ansvarar för finansiering av filmproduktioner.

– Vi vet att film är ett område som växer och där regioner omkring satsar mycket. Orsaken till det är att man ser att det ger en hel del kringeffekter, både inom näringslivet och det lokala kulturområdet. Vi sätter verkligen Åland på kartan i det här sammanhanget, säger kulturminister Johan Ehn.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!