DELA
Foto: Jonas Edsvik

Stallhagen siktar mot Sverige

En större produktionskapacitet ger Stallhagen möjlighet att utforska den svenska marknaden närmare.

– Vi har märkt att det finns ett behov, säger Stallhagens vd Jan Wennström.
Stallhagen har länge sneglat på den svenska marknaden, men på grund av Systembolagets monopolställning har det varit svårt för bryggeriet att få en plats i det ordinarie sortimentet.

– Det är viktigt att man kan leverera och vi har inte gått ut hårdare tidigare eftersom vi inte har haft kapaciteten, säger Jan Wennström.

Men i och med bryggeriets utbyggnad av sina produktionslokaler och investering i större tankar kan man från årsskiftet leverera de mängder som krävs.

– Kapaciteten blir tre gånger större än i dag. I dag producerar vi cirka 800 000 liter per år och det är tänkt att bli 2,5 miljoner liter när allt är klart.

Under 2016 såldes 758 000 liter Stallhagen-öl, vilket var nytt rekord, och omsättningen på 2 651 000 euro var den högsta i bryggeriets historia. Trots det är rörelseresultatet sämre än tidigare år.

– Nyinvesteringen på 7,2 miljoner euro påverkar siffrorna under några år och det är nu vi börjar märka följderna av det.

Förra veckan buteljerades de första flaskorna i den nya anläggningen och de nya tankarna ska rymma fyra gånger så mycket som de gamla.

– Vi är klara med den första fasen och allt ska vara klart till årsskiftet, säger Jan Wennström.

Nyinvesteringen kunde genomföras tack vare en nyemission i slutet av 2016 som drog in drygt 2,5 miljoner euro och över tusen nya aktieägare. I fredags kallade Stallhagen sina aktieägare till bolagsstämma och för första året fick inte alla deltagare plats i restaurangen.

– Det var ett rekordantal som deltog, 104 personer. Förra året var vi drygt 70, säger Jan Wennström som tillägger att allt gick enligt agendan.

Stämman hölls i samband med rockfestivalen Fishbait.