DELA
Foto: Lisa Hyden<07_Bildrubrik>PRESENTERAR ÅLAND Stadsdirektör Barbara Heinonen satte Mariehamn och Åland på kartan då det nya Östersjöprojektet nyligen sjösattes i Stockholm.

Staden med i ny kamp för Östersjön

De svenska kommunerna Kalmar, Vaxholm, Värmdö och Västervik, polska Slupsk och litauiska Panevezys är tillsammans med Mariehamn pionjärer i ett helt nytt projekt, The Baltic Sea City Accelerator.

Det övergripande målet är att minska övergödningen av Östersjön. Pilotprojektet pågår i ett år och under den tiden erbjuds de sju kommunerna experthjälp från bland annat Boston Consulting Group, Ramboll, General Electric, IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Environment Institute.

– För vår del kan man tänka sig att utnyttja experterna till exempel till att hitta lösningar för att på ett smart sätt ta emot avloppsvatten från dels kryssningsfartyg, dels gästande småbåtar, säger stadsdirektör Barbara Heinonen.

Hon informerade Östersjöfonden om projektet i går och tror att stadens deltagande kan resultera i att flera konkreta frågor nu kan utvecklas ytterligare.

– Vår avsikt är att också involvera landskapet.

Projektets mål är att det om fyra år finns minst hundra kommuner som tillsammans bildar en plattform där man dels kan dela erfarenheter och dels hitta finansiärer för att utveckla nya projekt för Östersjöns bästa.

– Det finns många idéer, innovationer och lösningar som dramatiskt kunde förbättra den lokala vattenmiljön och stimulera till lokal ekonomisk utveckling, säger Niklas Zennström som är grundare till Zennström Philanthropies/Race For The Baltic, organisationen bakom projektet.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!