DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sparkade och tog stryptag

2006 åtalades lagtingsledamot Fredrik Fredlund för att ha misshandlat en kvinna och bland annat sparkat henne och fattat stryptag runt hennes hals.

Åtalet lades ner efter förlikning.
Nya Åland har begärt och fått ut två allmänna handlingar från tingsrätten. Den ena, daterad 12 december 2006, är landskapsåklagarämbetets nedläggningsbeslut som skickats till tingsrätten. I beslutet konstateras att Fredlund och kvinnan har förlikats och att hon till följd av förlikningen önskade att misshandelsåtalet skulle läggas ner. Åklagaren valde då att lägga ner åtalet.

I handlingen beskrivs det våld som lett till anmälan och åtal så här:

”Fredlund har släpat XX över golvet, slagit en dörr mot hennes axel, sparkat henne mot olika delar av kroppen och fattat ett stryptag om halsen på henne. Till följd av misshandeln har XX erhållit ett sår på axeln samt rodnader på handlederna, den vänstra axeln, det vänstra skulderbladet och det högra bäckenbenet”.

Åklagaren Jens-Erik Budd konstaterar i nedläggningsbeslutet att skadorna varit mindre betydande och att Fredlund inte tidigare har dömts för misshandelsbrott. Därför krävde inte viktigt allmänt intresse att åklagaren skulle vidhålla åtalet och en rättegång mellan parterna kunde ses som oändamålsenlig på grund av förlikningen, heter det.

Läs mer i Nya Åland!

Läs tidigare artiklar:

Inget polisförhör med Fredlund än

Lagtingsledamot anmäld för misshandel