DELA
Foto: Jonas Edsvik

Spaningslagen berör Åland

Spaningslagen som riksdagen ska ta ställning till berör även Åland.
I dag samlas riksdagen för att välja en ny talman. På grund av splittringen bland Sannfinländarna är det Samlingspartiet som utser en talman.

I morgon, tisdag, öppnas årets riksmöte och riksdagen inleder sitt arbete för våren. Det är den sista helårsperioden denna mandatperiod innan valåret i Finland nästa år. Nu tar man itu med det som återstår i regeringsprogrammet.

– Många saker på listan är redan avbockade. De har genomförts eller inte gått att genomföra. Det är inte mycket som återstår men det blir en arbetsdryg vår eftersom vi har stora lagförslag som ännu ska behandlas, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Det första är spaningslagen. I praktiken en lag som gör det möjligt för militär och polis att idka signalspaning via internet och telefontrafik. Hittills har det bara gjorts över radiovågor, såsom även gjordes i Sverige innan FRA-lagen.

Den militära biten står Åland utanför men när det gäller den civila signalspaningen för polisen och terrorbekämpning så kommer den att beröra Åland på ett eller annat sätt, säger Löfström.

Läs mer i måndagens Nya Åland!