DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sopraner från Åland syns och hörs i öst och väst

Den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt medverkar i Kaija Saariahos nyskrivna opera Innocence, som har premiär på Nationaloperan i Helsingfors ikväll fredag. Sopranen Sofie Asplund, just aktuell på Stockholmsoperan, porträtteras i den svenska tidskriften Opus.

Innocence uruppfördes på festivalen i franska Aix-en-Provence förra sommaren. Kaija Saariaho skrev musiken och Sofi Oksanen librettot. På Nationaloperans hemsida kan man läsa om handlingens början: en grupp internationella gäster firar bröllop i Helsingfors, men brudgummen bär på en dyster hemlighet och festen överskuggas av en tragedi som ägt rum för flera år sedan. Jenny Carlstedt sjunger rollen som servitrisen Tereza.

Som Nya Åland skrivit tidigare uppträder Sofie Asplund just nu i Richard Strauss Ariadne på Naxos på Stockholmsoperan, i rollen som Zerbinetta. Tidskriften Opus senaste nummer innehåller en stor intervju med Sofie Asplund, under rubriken ”Skärgårdssopranen”. ”Jag sjunger Strauss mycket bättre efter en sommar med Vivaldi”, säger Sofie Asplund i intervjun, som görs av Sofia Nyblom.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp