DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sommartips för blodgivare

Hör du till dem som donerar blod?

Då finns det några saker som lönar sig att lägga bakom örat nu i sommarvärmen.

Det är till exempel viktigt att dricka mycket, det lönar sig att vara uppmärksam på insektsbett och resor utomlands kan leda till tillfälligt blodgivningsförbud.
På sommaren behöver sjukhusen lika mycket blod som under andra årstider.

Som blodgivare finns det ändå några viktiga grejer att ta i beaktande uttryckligen under sommaren, skriver Finlands Röda Kors i ett pressmeddelande.

På Åland ordnas ingen blodgivning under sommaren, men den som är på resa i fasta Finland kan donera blod på flera olika ställen runtom i landet. Om du firar semester utanför din hemort kan du kontrollera på Röda Korset webbplats var närmaste blodgivningsplats finns.

På Röda Korsets webbplats ser du dessutom det dagsaktuella blodbehovet, det vill säga vilken blodgrupps blod som behövs.

Dricka tillräckligt

Före och efter blodgivningen lönar det sig att dricka rikligt med vatten eller saft, speciellt om det är varmt ute. Om du planerar att donera blod lönar det sig överlag att vara försiktig med solen. Om man bränner sig eller får solsting ska man vänta några dagar med blodgivning tills man mår bättre.

Fästingar och insekter

Fästingvaccinet är inte ett hinder för att donera blod. Så länge man inte får komplikationer av vaccinet, såsom till exempel feber eller hudproblem, kan man donera blod direkt efter vaccineringen.

Om en fästing däremot bitit sig fast och det uppstått en röd ring runt bettet kan man inte donera blod. Då måste man vänta på att utslaget läkt och sedan ytterligare vänta en månad från att man slutat äta mediciner.

Om man blir biten av någon annan insekt och man reagerar ovanligt starkt eller bettet kräver särskild behandling, som till exempel en antibiotikakur, ska man vänta tills symtomen har lagt sig och det gått två veckor sedan man avslutat en eventuell antibiotikakur.

Däremot är användning av antihistamin eller allergimedicin inte ett hinder för att donera blod.

Resebegränsningar

Resor inom EU leder vanligtvis inte till förbud för blodgivning.

Resor till riskområdet för West Nile-virus ger dock från början av juli till slutet av november upphov till en blodgivningskarens på 28 dygn räknat från resans returdag.

Populära semestermål som bland annat Italien, Grekland, Kroatien, Österrike och Slovenien hör till riskområdet.

Kontrollera alltså alltid om du kan donera blod efter att du kommit hem från en resa.

SPT/NÅ