DELA
Foto: Dan Helenius

Socialdemokraterna satsar på klimat och trygghet

Socialdemokraterna går in i valrörelsen med krav på klimatåtgärder, trygghet och rättvisa.

Partikongressen på lördagen antog partiets valfrågor i de tre valen nästa år. Med på kongressen fanns även representanter för systerpartiet i Sverige och LO.
Socialdemokraterna lovar väljarna den mest ambitiösa klimatpolitiken någonsin. Åland ska inom fem år vara helt självförsörjande på förnyelsebar energi och bli ett internationellt föredöme i klimatpolitiken.

– Kapitalism och nyliberalism har jordklotet in i en återvändsgränd. Nu krävs det en snabb omställning, säger partiledare vicelantråd Camilla Gunell under presskonferensen efter kongressen.

– Det är en överlevnadsfråga, säger Carina Aaltonen.

Hon underströk att klimathotet är så allvarligt att det inte längre finns några för hårda miljöförslag. Enligt det nya valprogrammet är Ålands socialdemokrater ett grönt parti.

Partikollegerna i Sverige och även i Finland verkar vara inne på samma spår. Finlands socialdemokrater SDP höll på lördagen partistyrelsemöte i Tavastehus, och även där var klimatpolitiken i rampljuset.

– Forskarna har gett oss fakta. Det lönar sig inte att fly undan fakta eftersom man inte kommer undan, sade partiordförande Antti Rinne i sitt tal i Tavastehus.

Socialdemokraterna i Norden har traditionellt varit delade i miljöfrågor de starka industrifacken har ofta varit skeptiska till miljöåtgärder eftersom man sett ett hot mot jobben. Men det har nu ändrats säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

Läs mer i måndagens Nya Åland!