DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>FÅ KURIRER I dag är de storshoppande snuskurirerna mera sällsynta än tidigare på färjorna mellan Åland och Sverige.

Snusrallyt på färjorna har stillnat

Mera cigaretter och alkohol – men allt mindre snus.

Så ser statistiken ut för svenska tullen i Kapellskär och Grisslehamn.
Nya Åland har o flera repriser berättat om den omfattande snushandeln på både Viking Lines och Eckerölinjens färjor. men nu har snusrallyt stillnat, skriver Norrtelje Tidning som granskat tullstatistiken för de svenska hamnarna.

Mikael Lindgren, chef för brottsbekämpningen vid tullverket i Stockholm, bekräftar för tidningen att beslagen av snus minskat i både Grisslehamn och Kapellskär och att antalet snushandlare i dag är få jämfört med för något år sedan.

Hans teori är att minskningen beror på de insatser som både rederierna och tullen har gjort för att stävja snussmugglingen.

Rederierna har gått in för att sälja bara en ranson per biljett och tullen har gjort täta kontroller.

Under det första halvåret i år har tullen gjort 20 beslag i Norrtälje kommun jämfört med 16 under motsvarande tid i fjol. Mest handlar det om beslag på de färjor som kommer in via Frihamnen. Enligt Mikael Lindgren håller smugglarna koll på vad tullen gör och anpassar sitt beteende efter det.

Också beslagen av narkotika har minskat i alla Stockholms hamnar. Enligt tullen är förklaringen den att produktionen av metamfetamin har minskat markant i Baltikum.