DELA

Smokie laddar upp inför kvällens spelning

I kväll spelar legendariska bandet Smokie i Mariehamn för första gången. Basisten Terry Uttley, den ende kvarvarande originalmedlemmen i Smokie, berättar för Nyan att bandet är annorlunda sedan originalsångaren Chris Norman lämnade bandet.

– Vi samarbetade med Agnetha Fältskog och när vi skulle åka tillbaka till Stockholm för att spela in en musikvideo med henne, sa han bara: ”Jag vill inte vara med i Smokie längre.”

Hur har det påverkat Smokie?

– Originalbandet var väldigt tajt. Nu har vi fått en lite mer attityd. Det är samma låtar men de är hårdare och våra livespelningar är annorlunda.

Smokie kryssar väl över generationsgapen och keyboardisten Martin Bullard berättar att de ser tre generationer fans på konserterna.

– Och den fjärde är på väg, säger Terry Uttley.

De säger att det beror på att deras låtar är opolitiska, har minnesvärda melodier och tidlösa teman.

– Det är en konstart att skriva en bra poplåt, säger han.

Terry Uttley berättar att de hamnat i något av ett moment 22 på grund av alla hits. Även om de gärna skulle köra nya låtar, så går det inte hem. Och om de kör en nyare låt, så klagar publiken över att Smokie hellre skulle ha kört någon hit i stället.

Har ni för många hits?

– Hitsen blir ett problem när vi vill göra nya grejer. Men det är samtidigt ett fantastiskt och underbart problem, säger Terry Uttley.

En hit som Smokie aldrig kommer att komma undan att spela är ”Living next door to Alice”, i vilken Alice lämnade sin uppfart i limousine efter 24 år och försvann spårlöst.

Kommer ni att söka Alice här?

– Who is Alice?! Vi får aldrig frågor om Sally som ringde upp och berättade om Alice. Alice försvann! Vi tycker att Sally aldrig fick den uppmärksamhet hon förtjänade, säger Terry Uttley.

Var är Alice och Sally i dag?

– Alice finns inte på Åland. Sally och Alice har faktiskt en lesbisk affär och är i Karibien.

– De har alltid varit tillsammans, inflikar Martin Bullard.

Så killen hade aldrig en chans?

– Nej, stackars kille.

Terry Uttley berättar att de har allt från fantastiska fans till enträgna stalkers. Vissa så enträgna att de följt Smokies fyrtioett år i rampljuset.

– Men de är inte riktigt så rörliga längre så vi har lättare att undkomma dem, säger Martin Bullard.

– Vi får också fortfarande trosor uppkastade på scen, men trosorna har ändrats med tiden, säger Terry Uttley.

– Ja, trosorna var tajtare förut, nu har de blivit större och mer elastiska. De når inte scenen lika lätt, skrattar Martin Bullard.

Vad förväntar ni inför kvällens spelning?

– Samma som alltid. Det blir alltid otroligt fantastiskt. Vi är ett med vår publik, säger Terry Uttley.

– Det blir en bra show. Men vi spelar rätt högt så det är bra om barnen skyddar sina öron, säger Martin Bullard.