DELA
Foto: Madelen Holmström

Smakbyn i Sund firar 10 år

Nu i november är det tio år sedan Smakbyn öppnade i Sund. Det firade man med en liten annorlunda festkväll igår, lördag, där köks- och salspersonalen bytte arbetsuppgifter.

Smakbyn ligger i Sund Kastelholm och drivs av Michael Björklund och hans fru Jenny Björklund.

I ett utskick i samband med firandet berättar de om sina tio år i Sund, år som enligt paret innehållit både glädje och utveckling men även motgångar och sämre tider.

Precis som vid öppnandet 2012 finns i Smakbyn en restaurang som rymmer cirka 180 personer, men brännvinsdestilleriet har flyttat sedan dess och finns nu i stället i Åland Distillery i gamla Jan Karlsgården. I huvudhuset finns i stället andra verksamheter som bageri, Karamelleriet och Mias Keramikverkstad.

Godkänt plan nu

Michael Björklund har alltid haft stora planer för området, vilket Nya Åland rapporterat om i omgångar. På sitt senaste möte, i tisdags den 8 november, godkände Sunds fullmäktige förslaget till ny detaljplan för Smakbynområdet. Här handlar visionerna om att bygga vad som beskrivits som en konsert-, utbildnings-, och evenemangslokal på den södra delen av planområdet.

Framtidsdrömmarna lyfts också i utskicket.

– Redan år 2012 sa jag att visionen är att bygga gästgiveri eller hotell för övernattning, och den drömmen består. Vi har kommit framåt med planerna men jobbar vidare för att uppfylla denna dröm, kommenterar Michael Björklund.

Inga kockar i köket

I lördags firade man 10 år med en “tvärtemotkväll” i restaurangen, där alltså kökspersonalen serverar maten i salen som salspersonalen tillagat i köket.

– Vi tycker om att göra saker på ett lite annorlunda sätt i Smakbyn, därför vill vi också fira på ett speciellt sätt, berättar Michael Björklund, som själv agerade hovmästare.

Det mest minnesvärda besöket på 10 år

I samband med Åland 100, sommaren 2022, gästades Smakbyn av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, Finlands president Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio tillsammans med sittande regeringsmedlemmar från Sveriges och Finlands regeringar.

– De gästerna kommer man sent glömma, kommenterar Jenny Björklund.

Efter besöket fick både kungen och presidenten kalsonger av Björklunds eget märke skickade till sig som souvenir.