DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skördefesten kan bli skarvkalas

Niskas populära plåtbröd är kända för att innehålla annorlunda råvaror. Skarvkött är deras nyaste och kanske mest udda fyllningsalternativ, som dock ännu inte finns på menyn.
– Företagare är problemlösare. Vår uppgift är att komma med nya idéer och skarvpizza är ett exempel på något nytt. Skarven har väldigt dåligt rykte för all skada som den gör, nu får den komma till nytta, säger Thomas Strandvik, vd på Niska Export.

Än så länge finns inte skarvpizzan på menyn, men går att förhandsbeställa. Strandvik hoppas att den i framtiden kan det komma att bli en ”höstspecialare”.

– Folk som inte smakat sjöfågel tidigare kan säkert tycka att det smakar konstigt. Men det verkar finnas ett stort intresse bland människor att prova på pizzan, det är ju en udda kul grej.

Skarvköttet tillreds med örter och olja och smakar likt andra sjöfåglar.

– Det handlar om utbudet, men om vi får tag på tillräckligt med kött så kommer vi att bjuda på skarvpizza på skördefesten, som också är vår avslutningshelg för säsongen, säger han.

Varifrån får ni ert skarvkött?

– Vi får det av jägare som styckar och säljer köttet till oss. Det tycks finnas ganska många jägare som vill skjuta skarv.

– Skarvsäsongen är ju som bäst nu, i början av sommaren då vi öppnar får man inte tag på skarv. Det kommer nog aldrig kunna bli en del av menyn på alla våra restauranger runt om i Finland då det i riket är jaktförbud på skarv.

Ur hållbarhetsperspektiv kan skarvpizza också vara en idé i tiden.

– Man ska inte skjuta för skjutandets skull, man ska ta vara på köttet. Därför är skarvpizza också bra ur hållbarhetssynpunkt.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.