DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Skönt för alla att få saken ur världen”

– Jag förstår företagarnas frustration och jag känner djupt med dem. Det skulle vara skönt också för oss att få saken ur världen, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.
Företagarna Erik Rustner och Stig Grönlund som drabbades hårt i förskingringshärvan berättade i går i Nya Åland om sin frustration över att ingen anser sig behöva ta ansvar för det som hände när deras bokförare stal pengar och spelade bort det mesta på Paf.

Anders Sims säger att han förstår deras frustration.

– Jag känner djupt med dem, inte minst för att åtalsprövningen drar så långt ut på tiden.

I sak har Paf ändå samma förhållningssätt som tidigare: man vill inte störa den pågående rättsprocessen och därför gör man inget förrän den är avslutad.

– Rättsprocessen ska avgöra om Paf brustit i ansvar i förhållande till penningtvättslagen eller inte. Om vi ska betala skadestånd måste det finnas en grund för det, i yttersta fall ett domslut.

Ingen begäran

I dag finns det inget att ta ställning till, säger han.

– Det har inte kommit någon begäran till oss om vem som vill ha pengar, hur mycket och för vad. Vi vill att verksamheten ska vara förutsägbar och vi kan inte betala godtyckligt.

Men ni vet ju att en mycket stor del av bokförarens spelpengar var stulna. Företagarna frågar om det är okej att Paf behåller dem eftersom de inte har betalats tillbaka?

– Faktum är att pengarna visade sig vara stulna och att de hamnade i Pafs kassa var tragiskt. Självklart är det inte okej med stulna pengar.

Anders Sims poängterar att Åland är bara en liten del av Pafs verksamhet och att man strävar efter att bolaget ska fungera på samma sätt på alla marknader.

Ensidig kritik

Enligt kommunikationsdirektören har Paf gjort stora framsteg på spelansvarsområdet sedan förskingringshärvan inträffade.

– Kontroll har vi alltid haft men vi kan bli ännu bättre. Men det kommer alltid att finnas fall som är svåra att ta ställning till. Om någon till exempel har problem med sitt spelande och tar pengar av sin partner, ska partnern då komma till Paf och få ersättning?

Han tycker att Pafs eventuella ansvar har kritiserats ensidigt av medierna. Han ser Paf som en i kedjan av ekonomiska aktörer där också bankerna ingår. Dessutom kan Paf som spelbolag inte avslöja hur man jobbar för att motverka att pengar tvättas.

– Rapporteringsprocesserna förändras och förbättras kontinuerligt. Hur de förändras får vi enligt lagen inte informera om eftersom det skulle försvåra för oss att göra ett gott arbete med att identifiera misstänkta penningtransaktioner.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!