DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skolorna öppnas 14 maj

Skolornas öppnas igen den 14 maj. Det sade statsminister Sanna Marin (SDP) vid regeringens presskonferens i Helsingfors på onsdagskvällen.

Statsministern och utbildningsministern Li Andersson framhöll att återgången ska stegvis och på ett säkert sätt.

Redan tidigt på onsdagen rapporterade flera medier, med hänvisning till egna källor, att skolorna öppnas stegvis från och med den 14 maj. Först i tur är grundskolorna från årskurs 1 till 9, tanken är att öppningen ska ske stegvis så att alla elever inte återvänder samtidigt, uppgavs det enligt nyhetsbyrån SPT.

Att öppnandet gäller grundskolorna och att det ska ske stegvis, bekräftades vid presskonferensen.

Så här sägs i ett pressmeddelande från regeringen:
”Internationella och nationella erfarenheter har visat att barn inte har samma roll som vuxna när det gäller att sprida coronavirussmittan. Barn är inte i någon större utsträckning smittkällor. Enligt den nuvarande kunskapen är det vid den tidpunkten tryggt för både elever och personal att återgå till skolorna.

Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har utarbetat anvisningar om arrangemang enligt vilka man kan återvända till småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Det viktigaste är att undvika onödig fysisk kontakt och att ordna undervisningslokalerna så att de är mer rymliga än normalt. Också rasterna och skolmåltiderna ska ordnas tillsammans med den egna klassen eller gruppen. Stora sammankomster, såsom vårfester, ordnas inte. Även personalen ska arbeta med samma barngrupp och hygienanvisningarna ska iakttas noggrant. Utbildningsanordnarna beslutar om de detaljerade arrangemangen.”

Skolorna har varit stängda för de flesta elever sedan den 18 mars och undervisningen har ordnats på distans.

Vid presskonferensen sade utbildningsministern Li Andersson att man inte vet hur läget är i höst och uppmanade skolorna att redan nu förbereda sig bland annat när det gäller hygienregler.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!