DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skicka in dina lyckade aprilskämt

På måndag är det första april och det är dags att börja fila på aprilskämten. Hur luras du?Skicka in dina aprilskämt till oss på Nya Åland!

Upptåg som liknar våra aprilskämt förekommer i de flesta europeiska länder. I Frankrike kallas den lurade för poisson d’avril (”aprilfisk”). I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen All Fool´s Day.

De tidigaste beläggen för aprilskämten härstammar från 1500-talet, enligt Nordiska museet. I Sverige går seden tillbaka till 1600-talets mitt och under 1900-talet har även massmedier ”narrat april” och drivit med sig själva, politiker och makthavare.

Det äldsta kända aprilskämtet i massmedia är från 1846 då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit för att leta efter åsnor, tills de insåg att det var de själva som var åsnorna.

Ett aprilskämt från när tv:n fortfarande var svartvit och som blivit en klassiker, är när Kjell Stensson år 1962 lurade svenska tv-tittare att se på tv genom en nylonstrumpa för att få färg-tv.

Senast lördag

På måndag är det första april igen och helt acceptabelt att luras så mycket man bara kan. Vi på Nya Åland vill veta allt om dina aprilskämt!

Har du någon gång lyckats lura någon riktigt ordentligt? Eller har du själv utsatts för något aprilskämt? Hur gick det till? Vem lurade vem?

Berätta för oss per mejl till familjen@nyan.ax. Senast lördag, den 30 mars, klockan 14.00 behöver vi ha ditt aprilskämt.