DELA
Foto: Erkki Santamala

Ska landskapsregeringen tillåta vårjakten i år igen?

Borde landskapsregeringen tillåta vårfågeljakten i år trots att den blir ett fall för EU-domstolen? Det undrar Nya Åland i månadens Åland Gallup.

Den åländska vårjakten på ejder kommer att avgöras i EU-domstolen.

Fälls Åland så kommer landskapsregeringen, menar vicelantråd Camilla Gunell, att lyda beslutet för att inte riskera böter. Men frågan om jakten kommer att tillåtas i vår är ännu öppen.

Både 2017 och 2018 valde landskapsregeringen att trotsa kommissionens uppmaningar och tillät jakt, men Gunell uppger att arbetet med årets beslut försvåras av rättsprocessen. I månadens Åland Gallup vill Nya Åland veta vad du anser: Ska Åland ändå tillåta vårjakt i år?

Du hittar enkäten via Nya Åland Facebook-sida eller genom att klicka här.

Du är givetvis anonym när du röstar, men du behöver ett Facebook-konto för att kunna delta. Åland Gallup är ett samarbete mellan Nya Åland och Mats Adamczak som ansvarar för omröstningen.

Klimatfråga

Nästa månads riksdagsval uppmärksammas också i månadens gallup. Frågan lyder rätt och slätt vem du kommer att rösta på. I Ålands valkrets finns fem kandidater; Jessy Eckerman (S) på Löntagarlistan, Mats Löfström och Johan Ehn (MSÅ) på listan För Åland och Birgitta Johansson och Stephan Toivonen (ÅLD) på listan Alternativ för Åland.

Liberalerna ställer också en fråga i gallupen. De vill veta vilket av två alternativ ålänningarna tror är effektivare för att nå en klimatförbättring. ”Teknologiska innovationer och lösningar såsom mer vindkraft, eldrivna fordon, dieselbilar drivna med ekologiskt avfall och cellulosabaserade förpackningar i stället för plast” eller ”Förändringar i folks konsumtions- och levnadsvanor såsom minskat flygande, minskat köttätande, minskad privatbilism och minskad användning av nya textilier, kläder”.

Gallupen är öppen fram till fredag klockan 22.00.