DELA
Foto: Ida K Jansson

Simskäla krossar trenden

Simskäla i Vårdö kommun är skärgårdsbyn som går emot trenden.

Befolkningsmängden har ökat sedan 80- och 90-talen, barnfamiljer flyttar in och Mikael Lundell utvidgar sin växthusverksamhet ytterligare.
Efterfrågan på både vårlök som odlas på vintern och nypotatis som odlas på våren ökar. Lundells växthus på Simskäla bygger nu ut med tre nya växthus för att möta efterfrågan. Förutom de tidigare 8 400 kvadratmetrarna av mark som nyttjas av företaget har man nu sprängt bort berg för att få ut ytterligare 3 700 kvadratmeter att odla på. I de nya växthusen är det tänkt att den befintliga verksamheten ska utvidgas.

– Vi fortsätter odla det vi gör nu, men i större skala, säger företagaren Mikael Lundell.

Företaget har nio anställda och är därmed Vårdös näst största företag. Lundells bror Magnus Lundell ansvarar för teknik och planering. De flesta andra anställda är letter som är bosatta på fasta Vårdö och så finns det också ett antal säsongsanställda.

Lundell började som egenföretagare år 1991 och startade växthusverksamheten år 1995.

– Jag har märkt av en ökad efterfrågan på lokalproducerade grönsaker. Konkurrensen har blivit hårdare sedan inträdet i EU och köpare är mer noggranna med kvaliteten på varorna. Nu konkurrerar vi med utländska företag, så det krävs noggrann planering, säger Lundell.

Att han odlar i växthus har med leveranssäkerheten att göra. Tack vare dem jämnar skörden ut sig. Om man bara odlar småskaligt händer det lätt att de ekonomiska konsekvenserna blir stora om en skörd slår fel, förklarar Lundell.

Han blev kvar på Simskäla efter att ha övertagit sina föräldrars gård, men medger att det nog hade varit lättare att bedriva sin verksamhet på fasta Åland.

– De flesta som bor här ute arbetspendlar. Det finns nästan inga fördelar med att odla grönsaker här ute, det skulle kanske vara att det är vackert här ute i så fall. Det är livskvalitet.

Läs hela reportaget i papperstidningen eller e-Nyan!