DELA
Foto: Martin Juul

Shanti Roney spelar ålänning i Tove Jansson-film

Nu är det klart vilka som gör de tre huvudrollerna i den kommande filmen om Tove Jansson, ”Tove”.

Alma Pöysti spelar titelrollen och Krista Kosonen gör Vivica Bandler, medan svenske Shanti Roney gestaltar den åländske journalisten, författaren och politikern Atos Wirtanen.

I en intervju med Svenska Yle (16.1.2020) beskriver Pöysti hur hon reagerade när hon fick beskedet att hon får rollen, och hur mycket den betyder för henne.

– Jag blev så in i själen glad att jag både skrattade och grät lite grann. Det är en hujsig människa vi har att göra med så att få gestalta henne känns stort.

Riksdagsmannen, journalisten, författaren och chefredaktören Atos Wirtanen, som var hemma från Saltvik, var nära vän med Tove Jansson och de hade också en lång kärleksrelation. Wirtanen gestaltas alltså av den kända svenska skådespelaren Shanti Roney, som inte kände till Wirtanen sedan innan. Genom att läsa allt från böcker till artiklar och brev av Wirtanen försöker Roney komma den ålandsbördiga kulturpersonligheten in på livet.

– Han verkar ha varit en sympatisk människa med ett stort leende. En enormt driven person, engagerad i livet, politiskt och filosofiskt, säger Roney till Svenska Yle.

Läs mer i fredagens Nya Åland!