DELA

Seger till Thörnroos

Veronica Thörnroos tar över rodret för Centern.

Efter en jämn omröstning knep hon vid kvällens stämma ordförandeposten från sittande ordförande Jörgen Pettersson.
Valberedningen hade föreslagit omval av Jörgen Pettersson, men Camilla Andersson förde som väntat fram Veronica Thörnroos som motkandidat och med siffrorna 37-34 valdes hon till partiordförande under kvällens stämma.

– Det känns bra. Det känns spännande. Utmanande. Och så känner jag en ganska stor ödmjukhet inför uppdraget, säger Thörnroos strax efter att hon blivit vald till ordförande.

Hur kommer Centern att förändras med dig vid rodret?

–• Jag tror inte att vår politik nämnvärt kommer att förändras. Där har vi vår värdegrund som vi jobbar efter, men däremot tror jag att vi måste fundera allvarligt kring vår organisation: vad är styrelsen uppgift och vad är verkställande utskottets uppgift.

Partiet siktar nu på att vinna valet 2019.

– Åtar jag mig ordförandeskapet så är jag också beredd att bli lantrådskandidat, konstaterar Thörnroos.

Harry Jansson och Carina Eriksson var föreslagna av valberedningen som första respektive andra viceordförande, men drog tillbaka sina kandidaturer efter att det blivit klart att stämman valt Veronica Thörnroos till ny Centerordförande. Camilla Andersson förde i stället fram Anna Holmström och Mathias Sandberg som första och andra viceordförande, vilket godtogs av stämman.

Jörgen Pettersson sade sig efter stämman vara lättad.

– Nu behöver jag inte bära det här partiet mer på mina axlar, nu kan jag fortsätta min egen färd.

Pettersson lyfte dock fram att partiet den senaste tiden fått 15-20 nya medlemmar, från Geta.

– Det är hemskt roligt att så sker. Men det är viktigt att det engagemanget stannar kvar, att det inte bara var en biljett för en kväll.