DELA
Foto: Ivar Jansson

Savoy sätter punkt för Stormskärs Maja

4 003 sålda biljetter: det är totalen när Bio Savoy summerar sina visningar av ”Stormskärs Maja”. – Den är hack i häl på ”Mamma Mia”, säger Erin Gäddnäs på Bio Savoy.

Utöver de 4 003 sålda biljetterna så tillkommer publiken till alla de abonnerade föreställningarna.

– Men ”Stormskärs Maja” är den film som dragit in absolut mest på länge. Den är hack i häl på ”Mamma Mia”, säger Erin Gäddnäs.

Enligt henne har Majafilmen lockat många som ”inte har gått på bio på årtionden”, inte minst sådana som minns eller medverkade i Åke Lindmans miniserie från 1976.

Erin Gäddnäs har själv varmare känslor för miniserien än för filmen.

Foto: Stefan Öhberg
Erin Gäddnäs

– Jag är född 1992, så jag såg den mycket senare i livet. Men den var sorgligare, mer realistisk och fokuserade mer på det vardagliga stretandet, de små sakerna, sådant som man hinner få med när man gör en miniserie på sex timmar, säger Erin Gäddnäs.

– Jag är uppvuxen i skärgården, med de gamla husen och möblerna – det var kanske nostalgi som gjorde att jag och mina syskon var trollbundna. Den nya filmen är mer än berättelse om en relation, och därför var den inte lika intressant för mig personligen.

450 000 besökare i Finland

I Finland uppgår publiksiffran för Tiina Lymis Majafilm till cirka 450 000, enligt Thomas Forsström, marknadsföringsansvarig på Solar Films.

– Jag har inte kollat den allra sista tiden, men jag tippar att den är uppe i 20 000-25 000 just nu. Vi har hoppats på 50 000-100 000 och jag tror vi kommer upp i det. Veckoantalet biobesökare har inte minskat.

”Stormskärs Maja” har härnäst premiär i Norge, i början av september.