DELA
Foto: Emelie Gårdeler

Sanna Tahvanainens misslyckade valsafari blev en barnbok

”Vilja och valen” är ett första samarbete mellan ålandsbekanta författaren Sanna Tahvanainen och den svenska illustratören Emelie Gårdeler.

”Vilja och valen” beskrivs i ett pressmeddelande som ”en bilderbok om ett barns innerliga önskan att få uppleva ett av naturens stora under och om tron på att det är möjligt”.

Huvudpersonen Vilja vet allt om valar, som att ”blåvalens hjärta kan bli lika stort som en bil”

Vilja ”vet också att det hon allra helst vill är att få träffa en livs levande val”. Men då hon äntligen ska få åka på valsafari, tillsammans med sin moster, blåser det upp till storm. ”Det blir fjordkryssning med skaldjursbuffé i stället. Chanserna att få se en val verkar lika med noll, men Vilja är inte beredd att ge upp sin dröm. Med hjälp av valkunskap och påhittighet kanske mötet med en val är möjligt i alla fall?”

Misslyckad safari

Sanna Tahvanainen, som tidigare bott på Åland under många år, har själv varit med om en misslyckad valsafari. Men i missödet började en idé gro.

– Resan till Nordnorge var startskottet för boken. Jag skulle på valsafari, mitt livs första, men en storm gjorde att den blev inställd. Istället föddes det en bok, berättar Tahvanainen i pressmeddelandet.

Sanna Tahvanainen tycker att det är mycket med valar som fascinerar; ”bland annat deras storlek i kombination med deras intelligens och utsatthet”.

Men vilken är då hennes favoritval?

– Knölvalen. Den är en duktig akrobat som gör konster ovanför ytan och så kan den sjunga, säger Tahvanainen.

”Vilja och valen” finns nu i bokhandeln, och åldersrekommendationen är 3–6 år.