DELA
Foto: Pressbild

Samer eller ålänningar? – ordstrid om EU-plats

Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari (SDP) ser hellre att samerna får en plats i EU-parlamentet än Åland. Lantrådet Katrin Sjögren är av en annan åsikt:

– Åland är ett självstyrt område med en konstitution och lagstiftning, och det är något annat än ursprungsbefolkningen, säger hon.
”Åland ska inte ha en egen stol i parlamentet”, säger Liisa Jaakonsaari enligt nyhetsbyrån SPT. Hennes uttalande i ett Twitterinlägg på fredagen var en direkt replik till statsminister Juha Sipiläs kommentar i fredagens Helsingin Sanomat, om att han inte utesluter att Åland skulle få ett EU-mandat om det blir aktuellt med ett extra mandat för Finland efter brexit.

– Om vi får fler platser så måste vi noggrant granska det åländska perspektivet, säger han till tidningen.

Statsminister Sipiläs uttalande i Helsingin Sanomat väckte nytt hopp i frågan om att Åland i framtiden ska bli representerade i EU-parlamentet hos lantrådet Katrin Sjögren.

– Jag tycker att det är ett litet steg framåt. Det är ett uttalande som gick vår väg och det är ett positivt uttalande, säger hon till Nya Åland på fredagen.

Jaakonsaari säger däremot till nyhetsbyrån SPT på lördagen att hon tror att finländarna hellre vill att platsen går till samerna än till Åland.

När Nya Åland pratar med Katrin Sjögren på söndagen om Jaakonsaaris utspel om att samerna hellre ska få EU-mandatet, så tycker hon att Åland har en särställning med sin lagstiftningsbehörighet, självstyrelse och konstitution.

– Utan att ha någon stark eller annan åsikt om samernas rättigheter så tycker jag att vi har en särskiljning. Åland har en speciell ställning som är unik i Europa och vi är en av världens äldsta autonomier. När Finland gick med i EU så kompenserades de med att de fick plats, men det har inte Åland gjort.

Läs mer i måndagens Nya Åland!