DELA
Foto: Janosch Diggelmann/Unsplash

Krönika: Samba eller tango runt granen i Qatar

FOTBOLL. Klimatet – både det rent meteorologiska och det politiska, är en av de stora faktorerna som kan avgöra VM-fotbollen i Qatar. Men hur det faller ut är högst oklart. Det enda säkra är att Brasilien firar VM-guld just före jul.

Delta i Nyans VM-tips genom att klicka här!

VM i Qatar spelas på helt fel tidpunkt, menar många – för att inte tala om på helt fel ställe. Det, i kombination med den förväntade hettan, Qatars kontroversiella lagar och kränkningar av mänskliga rättigheter, och att flera av de stora ligorna är mitt i sina säsonger, skapar nya förutsättningar för många förhandsfavoriter.

Inför VM-premiären den 20 november kan vi konstatera att en ren stjärnkavalkad tvingas, eller väljer att avstå av en eller annan orsak. Regerande världsmästaren Frankrike exempelvis, kommer till sin öppningsmatch mot Australien utan mittfältsgeneraler som Paul Pogba och N´golo Kanté. Som om det inte vore nog är Manchester Uniteds mittback Raphael Varane och AC Milan-keepern Mike Maignan fortfarande väldigt osäkra kort.

Senegal får förvisso finna sig i att inte tillhöra förhandsfavoriterna att lyfta VM-bucklan när den får sin rättmätiga ägare sex dagar innan julafton. Och Bayern München-striker, senegalesen Sadio Manés form och förmåga att prestera efter skadan för bara en vecka sedan är högst oklar, men laget finns trots det med på spelbolagens topp 15-lista till titeln.

Låt oss tala om min egen ständiga favorit, som aldrig vinner några titlar, åtminstone inte på herrsidan – England. Landslagstränare Gareth Southgate kommer till Qatar med en 26-mannatrupp, varav hälften är debutanter i VM-sammanhang. Saknas gör bland andra Chelseaspelarna Reece James och Ben Chilwell, glädjande nog ser City-försvararen Kyle Walker ut att kunna delta – men något guld blir det nog inte heller den här gången för Three Lions, som ju faktiskt gick segerlöst genom hela Nations League, med en degradering som följd.

Guldet går i stället till brassarna, som i princip har med sig sitt bästa tänkbara lag till öken-VM:et. 30-åriga stjärnanfallaren Neymar, med 75 landslagsmål på cv:t, gör troligen sitt sista VM och vill avsluta med ett efterlängtat VM-guld. De största frågetecknen i truppen får väl sättas efter veterannamn som Thiago Silva (38 år) och Dani Alves (39 år) – men guld blir det.

Varken Didier Deschamps Frankrike eller Luis Enriques Spanien utgör något reellt hot om topplaceringen – inte heller Tyskland och Nederländerna som får finna sig i att spela utan flera nyckelspelare, bör blanda sig i guldstriden.

Det kanske största hotet kommer nog från något skadeskjutna Argentina, eller varför inte Uruguay med ett vinnarodds på hela 51 gånger pengarna – å andra sidan har jag haft helt fel också förut.

VINNARODDS TOPP 15 (Paf)

Brasilien 5,00

Argentina 6,50

Frankrike 8,75

Spanien 10,00

England 10,50

Tyskland 12,50

Nederländerna 14,00

Portugal 16,00

Belgien 19,00

Danmark 34,00

Kroatien 41,00

Uruguay 51,00

Serbien 71,00

Schweiz 101,0

Senegal 126,0

Delta i Nyans VM-tips genom att klicka här!