DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SADE NEJ Peter Lindbäck var en av få som på alla sätt försökte förhindra att Chipsaktierna skulle lämna Åland.

Såg faran redan 2004

– Jag var starkt emot en försäljning av aktierna, säger landshövding Peter Lindbäck om Orkla-affären.

Han satt i Ömsens förvaltningsråd då det avgörande beslutet fattades 2004.
Då Chipsaktierna såldes var det Ålands ömsesidiga försäkringsbolag som satt på den slutliga ägarmakten som skulle avgöra om affären med Orkla skulle bli av eller inte. Bolaget sade ja.

– Jag reserverade mig mot beslutet. Ömsens policy var att investera i åländskt näringsliv och det fanns överhuvudtaget inte något motiv för att sälja bort en investering i Chipsen, säger Peter Lindbäck som satt i försäkringsbolagets förvaltningsråd då beslutet fattades.

– Jag vill absolut inte framstå som en som säger ”vad var det jag sade”. Men redan då tvivlade jag på Orklakoncernens prat om fortsatt verksamhet och samhällsansvar. Inte bryr sig stora, internationella koncerner om sådant.

Hur var din reaktion då du hörde om samarbetsförhandlingarna?

– Jag fick en obehaglig känsla då jag lyssnade på intervjun med Orklas vd Pasi Flinkman i radion och hans prat om alternativet att flytta produktionen helt och hållet. Om det blir så är det fullständigt klart att Orkla också tar bort alla de maskiner och produktionsanläggningar som man har investerat i. Kvar blir bara ett tomt byggnadsskal som inte kan bli en ny konkurrent på chipsmarknaden.