DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>VIKTIGA KNÖLAR Orkla köper årligen upp till 30 000 ton potatis av åländska odlare. Om verksamheten läggs ner drabbas jordbruket hårt.

Stor oro bland potatisodlarna

Många jordbrukare drabbas om fabriken i Haraldsby läggs ner

– Det här har varit ett skräckscenario sedan Chipsens aktier såldes, säger producentförbundsbasen Henry Lindström.
– Många potatisodlare på Åland är oroliga i dag, säger Henry Lindström, vd för Ålands producentförbund.

– Om fabriken skulle försvinna kan chipsproduktionen hamna så långt från Åland att det inte är intressant att exportera potatis. Vad skall producenterna göra då? Vi har odlare som är beroende av potatisodlingen och som har investerat i både kunskap och maskiner för att få så bra skördar som möjligt.

Orkla uppger att Haraldsbyfabriken har ett 60-tal potatisleverantörer som årligen levererar mellan 25 000 och 30 000 ton knölar. Att som jordbrukare bara ställa om och börja odla något annat är lättare sagt än gjort.

– Varje produktionsgren ställer sina krav. Att börja odla något annat kan kräva att man måste inhämta ny kunskap och kanske investera i nya maskiner. Man kanske inte heller har lämpliga marker. Det skulle också bli en stor omställning mot bakgrunden att sockerbetsodlingen försvunnit på Åland. Det hade varit ett alternativ. Nu finns det risk för att också potatisproduktionen försvinner.

Lindström betonar att det inte bara är jordbruket som drabbas om chipstillverkningen läggs ner.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!