DELA
Foto: Stefan Öhberg

Så skapas en levande landsbygd

Hur ska vi paketera det som särskiljer våra landsbygdskommuner från andra för att locka nya invånare?

– Använd mobiltelefonen, är landsbygdsinspiratören Jerry Engströms tips.
Jerry Engström driver campinganläggningen Friluftsbyn vid Höga kusten i norra Sverige. Anläggningen är inte i sig så olika andra, men där har han omsatt sina teorier i praktik med gott resultat. Anläggningen fick Sveriges stora turismpris 2016.

– Friluftsbyn är min passion. På fem år har vi utvecklat anläggningen från en liten camping till en stor anläggning med femton anställda sommartid bara genom att använda de mediakanaler som finns, som är enkla att använda och som dyker upp i mobilen när man googlar.

I lördags föreläste han på landsbygdsriksdagen som ordnades i Mariehamn i helgen och gav tips om hur man kan bygga upp en levande landsbygd med Friluftsbyn som exempel.

– Det gäller att bygga upp den unika känslan och våga fokusera på den inriktning man väljer. Man måste våga välja och välja bort.

I dag finns det en längtan hos många ut till landet, till något ursprungligt, kanske en enklare livsstil än den städerna erbjuder. Man kan jobba hemifrån tack vare nätuppkoppling och hålla möten med hjälp av internet.

– Men vi behöver göra några förändringar för att lyckas skapa en levande landsbygd. Vi måste bli tydligare på att visa upp vad som finns och vad som är unikt med just vår plats.

Läs mer i måndagens Nya Åland!