DELA
Foto: Stefan Öhberg

Så mycket mikroplaster finns i Dalkarby träsk

0,4 mikropartiklar per liter vatten. Så mycket plast finns det i dricksvattnet i Dalkarby träsk.

Inga farliga mängder, konstaterar vd Christian Nordas, som ändå gärna ser att Jomala kommun åtgärdar plastläckage från kontgräsplanen.
– 0,4 är lite och det ser likadant ut om man tar prover från andra ställen. I princip finns det inget i dricksvattnet, tittar vi på de prover som togs i Slemmern eller från Lotsbroverket är de mycket högre, säger vd Christian Nordas på Ålands vatten om provresultaten.

Han konstaterar också att de mesta föroreningarna kommer från luften.

– Om du tappar upp vatten ur en kran i två glas vatten, och täcker det ena och låter dem stå ett dygn, då har du mycket högre mängd mikroplaster i det som stått öppet.

Nya Åland har tidigare skrivit om läsares oro kring de högar av mikrogranulater som kommer från konstgräsplanen vid Vikingahallen och nyligen var det igen en som uppmärksammat ett rör som leder från gräsplanen ut i Iriskärret. Där syns spår av mikroplaster.

– Det är ett problem. Det är inte bra om material som man fyller konstgräsplanerna med rinner till en vattentäkt. Där finns något som Jomala kommun behöver åtgärda, det har vi sagt förut också. Att de borde fixa till så att de inte rinner något vatten mot Dalkarby träsk och att man inte lagrar materialen man fyller på planen med så att det rinner mot sjön.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!